فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 49 (زمستان 1389)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 49 (زمستان 1389)

  • ویژه بسیج، اشتغال و کارآفرینی
  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • حسین دری نوگورانی صفحه 5
    اندیشه مکتوب پیشرفت و رشد اقتصادی، به سده های گذشته بازمی گردد. در طول تاریخ، با توجه به نارسایی های معیارهای رشد حجم فعالیتهای اقتصادی و پس از مدتی، مشکل توزیع درآمد و تاثیر آن بر زندگی مردم و کاستی هایی دیگر، بحث توسعه اقتصادی در تکمیل اندیشه رشد اقتصادی مطرح شد. در مراحل بعدی، تامین نیازهای اساسی و اذعان به اهمیت عامل انسانی در توسعه و همچنین حق نسلها در استفاده از منابع و ملاحظات زیست محیطی و در سالهای اخیر، توجه به نهادها و هنجارها با رویکرد توانایی ها و استحقاقهای انسانی، موجب ارائه مفاهیمی از جمله توسعه انسانی، توسعه پایدار و توسعه به معنای آزادی (توانایی در انتخاب نوع و شیوه زندگی) شده است. در این مراحل، به تدریج نقش عنصر کارآفرین در توسعه اقتصادی بارزتر شد.
    مطالعه مقایسه ای نقش «»Entrepreneur در نظریه توسعه متعارف اقتصادی و نقش بلندمدت عنصر بسیجی در قوام و استمرار و گره گشایی و انگیزش نظام و انقلاب اسلامی، این فرضیه را اثبات می کند که نسبت بسیج ناب (آرمانی) با توسعه اسلامی – ایرانی، متناظر نسبی نسبت کارآفرینی با توسعه متعارف اقتصادی است.
    البته روشن است که سازمان بسیج موجود و مفهوم بسیج مطرح شده در جامعه، با وجود تلاشهای انجام شده ارزشمند، لزوما با بسیج آرمانی مطابقت ندارد و ایجاد نقشهراه و تدوین گامهای ضروری و پیگیری بی وقفه و جدی آنها برای دستیابی به بسیج مطلوب، الزامی تخلف ناپذیر برای کل نظام است.
    کلیدواژگان: بسیج، بسیج ناب، توسعه، کارآفرینی، توسعه ایرانی اسلامی
  • ابوالقاسم عربیون، غلامحسین عبدالله زاده صفحه 31
    بحران بیکاری به عنوان یک معضل، تمامی جنبه های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی یک جامعه را به شدت متاثر می کند و گاهی نیز اثرات غیر قابل جبرانی بر جا می گذارد. تجربه ثابت کرده است که این بحران و پیامدهای اجتماعی آن نه راه حلهای فوری و ایدئولوژیک و اخلاقی دارد و نه محو همه جانبه، یکپارچه و کوتاه مدت آن امکان پذیر است. بسیاری از کشورها یکی از راه حلهای خروج از این بحران را کارآفرینی می دانند و به آن توجه ویژه ای می کنند. از طرفی بسیج به عنوان نهادی برخاسته از دل مردم که در همه زمینه ها سازماندهی شده است و با گسترشی که در بین همه اقشار جامعه و با تعهد بالایی که به آرمانهای نظام جمهوری اسلامی دارد، می تواند در عرصه کارآفرینی کمک شایان توجهی به آحاد جامعه در راستای اهداف مقدس نظام جمهوری اسلامی بکند. این مقاله ابتدا به معرفی مفاهیم و مولفه های کارآفرینی پرداخته، سپس با معرفی مفاهیم بسیج با تاکید بر رهنمودهای خاص حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، عناصر و مولفه ها و قابلیتهای کارآفرینی و توسعه کسب و کار در جامعه را تبیین می کند. در این زمینه، مفاهیم کارآفرینی اجتماعی و ارزشی که سازگار با آرمانهای بسیج است، بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است. علاوه بر آن، با تفکیک رده های بسیج، محورهای اولویت دار برای ورود هر کدام از رده های مشخص شده، در قالب یک ماتریس ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بسیج، توسعه، اشتغال، کارآفرینی
  • علی مروی، سید محمدرضا سیدی صفحه 51
    اقتصاد ایران در حال گذار از اقتصاد دولتی به اقتصاد مردمی است. این تحول ساختاری، نیازمند هماهنگی جامعه با تحولات اقتصادی است. از یک سو جامعه با تحولات اقتصادی دچار تحولات اجتماعی می شود و از دیگر سو، موفقیت تحولات اقتصادی در گرو همگامی جامعه با تحولات و پذیرش الزامات دوران گذار و ساختار جدید است. این رابطه دوسویه نقش نهادهای میانی جامعه را بسیار پررنگ می کند. یکی از تحولات مهم اقتصادی کشور، انتقال بخش مهمی از اختیارات دولت در حوزه اقتصاد به مردم است که از جمله الزامات آن، توسعه کارآفرینی می باشد. بنابر این، یکی از وظایف مهم نهادهای اجتماعی، آماده کردن مردم برای پذیرش نقش اقتصادی جدید خود و ورود به عرصه کارآفرینی است. در کشور ما بسیج یکی از مهم ترین و کارآمدترین نهادهای اجتماعی است. بر این اساس می بایست بسیج در دوره تحول اقتصادی پیش رو که از آن به عنوان انقلاب اقتصادی نیز یاد می شود، وارد میدان شود. ورود به این میدان را می توان با ترسیم نقشه راهبردی توسعه کارآفرینی در سازمان بسیج تبیین کرد. این نقشه با توجه به نقاط قوت و ضعف بسیج و فرصتها و تهدیدهای پیش روی این نهاد تدوین می شود. بر اساس این یافته ها، راهبردهای چهارگانه راهبردی قوت - فرصت، قوت - تهدید، ضعف - فرصت و ضعف - تهدید ویژه بسیج برای توسعه کارآفرینی در جامعه تدوین و بیان می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، بسیج، راهبرد قوت، اقتصاد، اجتماع
  • محمدرضا میگون پوری، الهه میگون پوری صفحه 77
    کارآفرینی و انتقال پژوهشهای کاربردی از دانشگاه به صنعت و به تبع آن، انتقال نتایج به جامعه، همواره یکی از موضوعات کلیدی مورد تحلیل و بررسی سیاستگذاران و تصمیم سازان صنعت و دانشگاه بوده است. ارتباط موثر بین دانشگاه ها و مراکز پژوهشی با صنعت و بخشهای مربوط جامعه توانمندسازی بخش غیر دولتی برای مشارکت در تولید علم و فناوری و دستیابی به فناوری های پیشرفته مورد نیاز کشورکه در سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه در آن تاکید شده است، بدون گسترش حمایتهای هدفمند مادی و معنوی از نخبگان و نوآوران علمی و فناوری و دانشجویان توانمند کشور از طریق کمک برای ایجاد محصول و خدمت از دستاوردهای پژوهشی آنها میسر نیست. با توجه به اهمیت توسعه دانش بنیان بخش تعاونی ها در توسعه اقتصادی و اشتغال زایی کشور و وجود سازمانی مردم نهاد و ارزشی به نام بسیج، برنامه ریزی و ارایه الگو برای توسعه کسب و کار و اشتغال از طریق ایجاد تعاونی ها، شناسایی راهبردها و عوامل موثر در توسعه کارآفرینی و حمایت از تجاری سازی محصولات شرکتهای تعاونی فعال در حوزه فناوری، اهمیت بسزایی دارد. در این مقاله پس از بررسی عوامل موثر در ایجاد و رشد شرکتهای تعاونی کوچک و متوسط دانش بنیان دانشگاهی، یک الگوی تعاملی برای ایجاد شرکتهای تعاونی دانش بنیان بسیجی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تعاونی، توسعه پایدار، بسیج، کارآفرینی، شرکتهای دانش بنیان
  • هادی عبدالملکی صفحه 95
    کارآفرینی عبارت است از: هر گونه تلاش برای ایجاد یا راه اندازی کسب و کاری جدید، فرایند خلق ارزش همراه با منابعی منحصر به فرد برای بهره برداری از یک فرصت. ساز و کارهای کارآفرینی و اشتغال زایی با وجود پیچیدگی و در هم تنیدگی با مسایل اجتماع، فرهنگ، سیاست و اقتصاد، بسیار ساده و آسان می تواند بر زمینه ها و فعالیتهای داوطلبانه جوانان، نهادهای جوانان و تشکلهای خودجوش و با «رویکرد فرصت گرا» استوار شود. هر جامعه ای می تواند با راه اندازی سازمانها و تشکلهای جوانان و بهره برداری از ظرفیتهای داوطلبانه آنان، وضعیت موجود اشتغال زایی و کارآفرینی خود را توسعه دهد. یکی از انواع نهادهای مبتنی بر نیروی نسل جوان، سازمان بسیج سازندگی است. سازمان بسیج سازندگی به عنوان یک سازمان کارآفرین اجتماعی و فرصت گرا، از جمله تشکلها و سازمان های نوپایی است که بر بال اندیشه، فرهنگ و تفکر، ماهیت جنبشی و پیشینه عملکرد جهادی بسیج استوار است و ضمن کمک به ایجاد زمینه های اشتغال زایی وکارآفرینی در سطح کلان، راهکارهای بومی و ملی را در این حوزه ارائه می دهد. این مقاله ضمن مرور عملکرد سازمان بسیج سازندگی (برنامه ها و فعالیتها) در سطح ملی و منطقه ای در کمک به فراهم آوری و توسعه زمینه های اشتغال زایی وکارآفرینی جوانان در سالهای گذشته، به تبیین نقشهای مورد انتظار و مطلوب بسیج و راهکارهایی برای توسعه کارآفرینی بر اساس ماهیت داوطلبی و پراکندگی قشری و شبکه ای بسیج به خصوص در میان جوانان و نوجوانان پرداخته است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اشتغال زایی، رویکرد فرصت گرا، فعالیت های داوطلبانه، سازمان بسیج سازندگی
  • محمود جعفرپور، داود سلیمانی صفحه 123
    حرکت به سمت کارآفرینی به مثابه فعال کردن موتور اقتصادی کشور، منجر به ایجاد شغل، استفاده اثربخش از منابع و تجدید حیات ملی می شود. لذا تمامی سازمانها صرف نظر از نوع و ماهیت فعالیت، بدان نیازمند بوده، باید در جهت تحقق آن بکوشند. در این مقاله تلاش می شود با ارایه الگویی راهبردی از کارآفرینی سازمانی مبتنی بر متغیرهای محتوایی سازمان، نحوه ورود سازمان بسیج به عرصه کارآفرینی سازمانی مورد مطالعه قرار گیرد که البته با توجه به نبودن الگویی بومی در این خصوص، تلاش شده الگوی مورد نظر با استفاده از تحلیل مبتنی بر زمینه، ارائه شود. در این راستا، ارتباطی راهبردی میان محیط سازمان، فناوری سازمان، ساختار و سبک مدیریت و همچنین فرهنگ سازمان برقرار می شود و بر اساس آن، سازمان های تخصصی بسیج در قالب سه نوع سازمان ایده ساز، ایده پرور و مجری ایده، تفکیک می شوند. از سوی دیگر، گرایش به کارآفرینی نیز یکی از ابعاد شکل دهنده کارآفرینی سازمانی است. با توجه به وجود اشتراکات قابل توجه میان شاخصهای فرهنگ و تفکر بسیجی و شاخصهای کارآفرینی، این شاخصها نیز در قالب سه گروه، بررسی می شوند. در نهایت، خروجی های الگوی ارائه شده، به کارامدسازی نظام و ارتقای عملکرد سازمانی سازمان مورد مطالعه منجر می شود. الگوی مفهومی ارائه شده این قابلیت را دارد که پس از پیاده سازی آزمایشی، به عنوان مبنایی برای ورود سازمان مورد مطالعه به عرصه کارآفرینی محسوب شود.
    کلیدواژگان: اشتغال، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، بسیج، فرهنگ، فناوری
  • مهران رضوانی، امیر محمد گلابی صفحه 157
    گستره معنایی فضای کسب و کار امروز کشور و شرایط پیرامونی آن، همسو با رخدادهای مهم اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، ضرورت بهره مندی از فنون نوین دانش بازاریابی- به مثابه یک کارکرد اصیل در رقابت پذیری بنگاه - را در توسعه اشتغال و کارآفرینی دوچندان ساخته است. در این میان، همگرایی و کاربست داشته های غنی فرهنگی این مرز و بوم که تفکر بسیجی یکی از مصادیق ارزنده و گرانسنگ آن است، در کنار تجارب و دستمایه های موفق بخش خصوصی، انگاره موثری در موفقیت برنامه های توسعه و چشم انداز نظام محسوب می شود. در این مطالعه، با نگاهی چند سویه به موضوعات یاد شده، الگویی 16 مرحله ای در تعامل آموزه های فن بازاریابی چریکی و تفکر بسیجی در راستای توسعه کارآفرینی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی چریکی (پارتیزانی)، تفکر بسیجی، توسع، کارآفرینی
  • معرفی و ارزیابی کتاب
  • علی اصغر پورعزت صفحه 175
|
  • Hossein Dorri Nogurani Page 5
    The written idea of economical growth and progress dates back to past centuries. Considering the inefficiencies of the criteria for the growth in the volume of the economical activities, and after a while, the problems in distributing income, and its effects on people’s life and other inefficiencies throughout the history, the subject ofeconomical development has always been raised in complimenting the idea of economical growth. In following stages, the provision of fundamental needs and theacknowledgment made of the importance of human factor in development as well as the generations’ rights in utilizing resources and other developmental considerations, and inrecent years the attention paid to institutions and norms with an approach to human abilities and merits have caused concepts including human development, sustainabledevelopment and development with the meaning of freedom (ability in choosing the style of life) to be presented. The comparative study of “Entrepreneur” in the theory of the conventional economical development and the longterm role of the Basiji element in sustaining, consolidating, motivating and resolving of the problems faced by the Islamic Revolution substantiates the hypothesis that the relation between the pure (ideologically ideal) Basij with Islamic-Iranian development is the rational correspondent of the relation between entrepreneurship and conventional economical development. Off course, it is clear that despite the valuable efforts made, the existent Basij organization and the concept presented of Basij in the society do not necessarily conform to the ideologically ideal Basij. Furthermore, providing a road map in parallel with formulating continuous andnecessary steps and guidelines for achieving an optimal Basij are inevitable requirements for the entire regime.
    Keywords: Basij, pure Basij, development, entrepreneurship, Islamic, Iranian development
  • Abolghasem Arabioun, Gholamhossein Abdollahzadeh Page 31
    As a dilemma, the crisis of unemployment affects the entire economical, cultural and social aspects of a society, which sometimes leaves irreparable consequences. Experience hasshown that this crisis and its social consequences do not have immediate ideological and moral solutions, nor is eliminating it in a comprehensive, integrated and short-term mannerpossible. Many countries consider entrepreneurship as one of the ways out of this crisis, paying special attention to it. As an institution formed by the body of people and organized in all fields, Basij can make a remarkable contribution to all individuals of the society in the field of entrepreneurship as part of the holy objectives of the Islamic Republic of Iran, specially on account of the fact that this institution has been well expanded among the entire sections of the society, and is highly committed to the ideals held by Islamic Republic of Iran. This article first introduces the concepts and parameters of entrepreneurship, and then sets out to explain the concepts, parameters and capabilities of entrepreneurship, and of developing business in the society by introducing the concepts of Basij with an emphasis on Imam Khomeini's and the Supreme Leader's guidelines. Now, the concepts of value and social entrepreneurship which are consistent with Basij's ideals have been emphasized more. In addition, after finally classifying the ranks of Basij, the present article presents the axes that have priority for the entrance of each of the specified ranks in the form of a matrix.
    Keywords: Basij, development, employment, entrepreneurship
  • Ali Marvi, Seyyed Mohammadreza Seyyedi Page 51
    Iran's economy is undergoing a transition from state economy to people's economy. This structural transformation requires the society to coordinate with economicaldevelopments. On the one hand, economical developments make the society undergo social developments, and on the other, the success of economical developments is contingent upon the society's concordance to developments and their accepting the requirements of the transition period and the new structure. This two-sided relation highlights the role played by the intermediate institutions in the society. One ofthe important economical developments in the society is the transferring of the better part of the government's authorities in the field of economy to people among whose requirements is the development of entrepreneurship. Therefore, one of the important roles of social intermediate institutions is to prepare people for accepting their new economical role, and entering the field of entrepreneurship. In our country, Basij is one of the most important and efficient social institutions. By the same token, Basij is expected to involve itself in the oncoming period of economical development, which is referred to as the economic revolution. Entering the field can be explained by delineating the strategic map of entrepreneurial development in Basij organization. This mapis formulated by considering Basij's strengths and weaknesses, as well as the opportunities and threats facing this institution. On the basis of these findings, the fourstrategies specific to Basij are formulated and explained for developing entrepreneurship in the society, namely strengthopportunity, strength-threat, weakness-opportunity, andweakness- threat.
    Keywords: entrepreneurial, Basij, the strategy of strength, economy, society
  • Mohammadreza Meygunpuri, Elaahe Meygunpuri Page 77
    entrepreneurship and transferring practical researches from the universities to industry, and followed by that, transferring the results achieved to the society have been analyzed and examined as key issues by the policymakers and decision makers in both industry and universities. The effective relationship between universities and research centers withindustry and the related sectors in the society, enabling the public sector to participate in science and technology production and facilitating access to advanced technologiesneeded by the country all have been emphasized in the General Policies of Fifth Development Plan. This is entirely impossible without providing targeted (material andspiritual) supports to elites and technology and science innovators and the competent students in the country through helping them in product and service production andsupporting their research achievements. Considering the importance of developing knowledge-based cooperatives in economic development and employment creation and the fact that there is a value-based and people-based organization called National Basij Organization, planning and presenting a model for developing employment and business by means of establishing cooperatives, determining the strategies and the effective factors in developing entrepreneurship, supporting commercializing the products produced by the cooperatives active in technology sector is of an increasing importance.Having examined the effective factors in establishing and developing small and medium knowledge-based cooperatives in universities, this article will present an interactional modelfor establishing Basij’s knowledge-based cooperatives. It hopes that its results will be helpful for, and used by, the concerned policymakers and managers in National BasijEngineering Organization.
  • Hadi Abdolmaleki Page 95
    Entrepreneurship is any kind of effort to establish a new business, a process of producing value accompanied by unique sources in order to avail of an opportunity. Despite itscomplexity and being interwoven with problems happening in the society, culture, policy and economy, the mechanisms of entrepreneurship and employment creation can simply be built upon youths’ volunteer activities, youths’ institutions, and spontaneous establishments through an opportunityoriented approach. Every organization is in a position to develop the present status of its entrepreneurship and employment creation. The Construction Basij Organization is an institution which is based on the young generation's labor. As a social and opportunity-oriented entrepreneurial organization, the Construction Basij Organization is among the new organizations that are firmly based on Basij’s thought, culture, as well as on its movement-oriented identity and its record in Jihad performance. Despite contributing to creation of backgrounds for entrepreneurship and employment creation at macro level, it presents national and native choices in this field. In addition to studying the performance of the Construction Basij Organization(programs and activities) at both national and regional level in contributing to providing and developing the backgrounds for youths’ employment creation and entrepreneurship in past years, this article explains the roles Basij expects to play, as well as the ways for developing entrepreneurship specially among youths and adolescents, on the basis of Basij’s volunteer nature, and its dispersion based on social status, and network activities.
    Keywords: entrepreneurship, employment creation, opportunity, oriented approach, volunteer
  • Mahmud Jafarpur, Davud Soleymani Page 123
    The move towards entrepreneurship is tantamount to activating the economical engine of the country which culminates in creating jobs, making an effective use of theresources and renewing the national life. Therefore, regardless of what and how the activity is to be conducted, the entire organizations do need it for the realization ofwhich they ought to try. This article tries to study the way Basi Organization enters the field of organizational entrepreneurship by presenting a strategic model of organizational entrepreneurship based on content variables in organizations. Off course, due to the fact that the native model is lacking in this regard, it tries to present the intendedmodel using a model based on background. For this purpose, it establishes a strategic relationship between organization environment, management style and structure, as well as organizational culture, and based on that, it begins to classify the specialized organizations of Basij under three types; namely idea maker, idea cultivator, and idea performer. On the other hand, the inclination towards entrepreneurship constitutes one of the factors that shape organizational entrepreneurship. Considering the remarkable commonalities between the determinants of Basiji culture and thought, and the determinants of entrepreneurship, these determinants are studied under three groups. Finally, the outcomes of the presented model lead to viability of the system, and enhancethe organizational performance. The conceptual model presented enjoys the capability of being counted as a basis for the entrance of the organization under study into the fieldof entrepreneurship.
    Keywords: employment, entrepreneurship, organizational entrepreneurship, Basij, culture, technology
  • Mehran Rezvani, Amirmohammad Golabi Page 157
    The way the room for modern business in the country has expanded meaningfully and its peripheral circumstances accompanied by the important economical, political, andcultural events have all doubled the need for employing the modern techniques of marketing knowledge- as an original function in businesse's competitiveness- in developingemployment and entrepreneurship. As it is, the convergence and application of the rich cultural achievements in this country, one of the valuable cases of which is the Basiji wayof thinking, together with the successful experiences and achievements of the private sector will constitute an effective measure that contributes to the success of the development plans and the regime's outlook. This study presents a 16- stage model in the interactions between the teachings that inform the guerilla marketing technique and the Basiji way of thinking with the aim of developing entrepreneurship.
    Keywords: Guerilla marketing, Basiji way of thinking, development, entrepreneurship
  • Page 175